PEE / PCEE

PEE / PCEE

dimarts, 6 de maig del 2014

Bones pràctiques


 Actuacions del Pla Educatiu d’Entorn de Sant Feliu de Codines considerades  pel Departament de la Generalitat de Catalunya com a bones pràctiques i referents per a tots els PEE.
Són pràctiques seleccionades que donen resposta als projectes col·lectius de la comunitat educativa, que fomenten el treball i aprenentatge en xarxa, faciliten la iniciativa de la pràctica educativa des de qualsevol nòdul de la xarxa,  promouen l'alumnat com agent corresponsable i que mostren noves maneres de relació entre els centres i l'entorn.



                                      II Jornada Mediambiental: el pas del temps


  


DADES DEL PLA EDUCATIU D’ENTORN
Nom del PEE
Sant Feliu de Codines
Municipi i/o municipis
Sant Feliu de Codines
Nombre de centres de primària
2
Nombre de centres de secundària
1
Nom assessor/a LIC
Josep Vila i Canet
Nom tècnic/a municipal
Montserrat Vilardell i Marquès
Telèfon de contacte
938662768
Adreça electrònica
Servei territorial
Maresme -Vallès Oriental

  

INTRODUCCIÓ DE L’EXPERIÈNCIA

El curs 2009/2010 el PEE de Sant Feliu de Codines va organitzar el Dia de la Ciència com a suport a la tasca educativa en l’àmbit de la ciència, tecnologia i el mediambient.
Aquesta activitat consistia en la realització de diferents tallers en els centres educatius de primària/secundària i en la representació d’un espectacle científic a càrrec d’ Experimentàlia i dinamitzat pel físic Dani Jiménez Albiac. Vist l’èxit d’aquesta actuació, el curs 2010/2011 es va programar la 1a Jornada Mediambiental amb la voluntat de promoure l’educació en valors i l’aprenentatge actiu. Es van realitzar diferents tallers relacionats amb l’entorn i sortides intercentres a diferents indrets naturals amb l’objectiu de conèixer i estimar la nostra flora i fauna, i recollir deixalles per al seu bon reciclatge. Aquestes sortides es van fer amb la col·laboració del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines.
Durant el curs 2011/2012, el PEE organitza conjuntament amb el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Aldees Infantils SOS i l’Associació de la Fira del Rellotge de Catalunya la segona Jornada Mediambiental que es detalla a continuació.



ÀMBITS D’ACTUACIÓ

Centres educatius: Secció Institut M. Carrasco i Formiguera, Escola infantil i primària Jaume Balmes i Escola Immaculat Cor de Maria FEDAC Sant Feliu.


Etapes educatives: educació Infantil de segon cicle, educació Primària i ESO.


Institucions/entitats: Aldees Infantils SOS i Associació de la Fira del Rellotge de Catalunya.


DESCRIPCIÓ DE LA BONA PRÀCTICA

Curs acadèmic

2011/2012


Punt de partida

Les comissions operativa/representativa del PEE planifiquen la necessitat de programar la 2a Jornada Mediambiental vist la gran satisfacció dels resultats manifestada en l’anterior edició.
Aquesta vegada els continguts de treball seran la correspondència del temps estacional/cronològic entre la natura i societat, i les diferents tipologies del rellotge al llarg de la història S’inicia la programació amb la participació del CRAE Aldees Infantils SOS  i  l’Associació de la Fira del rellotge de Catalunya de Sant Feliu de Codines i es determina l’eix tranversal d’aquesta actuació: el pas del temps




Objectius

-       Conèixer, valorar i estimar l’entorn natural, social i cultural més proper a través de l’eix d’aquesta jornada: el pas del temps.
-       Potenciar l’educació en valors, el compromís cívic i el sentit de pertinença.
-       Enfortir el treball en xarxa existent entre els centres educatius, CRAE Aldees Infantil SOS i entitats socioculturals del municipi.


Desenvolupament de l’experiència

Durant els dos dies d’aquesta jornada, l’alumnat d’educació infantil, primària i secundària del municipi desenvolupa les actuacions programades.  Es diferencien les activitats internes (en els centres educatius) i externes (fora dels recintes escolars). A tall d’informació, vegeu-ne alguns exemples:
-       Activitats internes: visionar i comentar pel·lícules en relació a les hores cronològiques, participar en xerrades per a conèixer les diferents mesures del temps a través de la història, elaborar tallers d’experimentació com la creació de rellotges amb diferents materials , tipologies i tècniques (sorra, espelma, clepsidra paral·lela, clepsidra nàufrag, sol analemàtic, sol i ombres a través del meridià, time lapse durant 24 hores...
-       Activitats externes: visitar als indrets del municipi que escenifiquen rellotges de diferent tipologia (cases de pagès, la Torre i Plaça del Rellotge, el Museu del Rellotge...) i sortida al CRAE Aldees Infantils SOS per a participar en el  Taller Natura Educa (l’anàlisi cronològic a través dels anells dels arbres, l’estudi dels arbres autòctons, el jardí botànic i els usos de les plantes aromàtiques...)


Temporització

26 i 27 d’abril de 2012



Recursos humans i materials

L’aplicació d’aquesta actuació és fruit del treball en xarxa dels següents col·lectius: equips docents dels diferents centres, l’equip professional de les Aldees Infantils SOS i l’Associació de la Fira del Rellotge de Sant Feliu.
És una activitat sostenible o sigui que no ha tingut cap cost econòmic directe.



Valoració i conclusions

Les valoracions han estat molt satisfactòries ja que els agents implicats i els destinataris d’aquesta pràctica han manifestat la voluntat de seguir treballant en xarxa per a programar altres eixos transversals que mostrin noves maneres educatives de relacionar els centres amb l’entorn.


Aspectes innovadors

Aquesta jornada centrada a l’alumnat de tot el municipi ha fomentat el treball en equip i col·laboratiu entre els agents implicats, incentivant la voluntat de continuar en aquesta línia de treball.


Criteris d’avaluació

-       Grau d’adequació del treball realitzat amb els objectius de l’actuació en el centre/intercentres/municipi.
-       Grau d’aprofitament per part dels alumnes.
-       Nivell de satisfacció dels diferents col·lectius i agents implicats.


AUTORIA DE L’EXPERIÈNCIA

Agents implicats

-   Secció Institut M. Carrasco i Formiguera, escoles infantils i primària Immaculat Cor de Maria i  Jaume Balmes.
-   Aldees Infantils SOS de Sant Feliu de Codines.
-   Associació Fira del Rellotge de Catalunya de Sant Feliu de Codines.



CONTACTE
Noms i cognoms
Montserrat Vilardell Marquès i Josep Vila Canet
Càrrecs
Tècnica d’Ensenyament Ajuntament de Sant Feliu de Codines i Assessor LIC SE VO IV
Telèfons
938662768 /  938638024
Adreces electròniques
Serveis Territorials
Maresme – Vallès Oriental



VALIDADOR/A
Nom i cognoms
Antoni Puigdomènech Girbau
Adreça electrònica
apuigdom@xtec.cat
Motius pels quals s’avala
Per la voluntat de promoure l’educació en valors i l’aprenentatge actiu.


RESUM PER ACCEDIR A LA FITXA
Títol
II Jornada Mediambiental: el pas del temps
Nom PEE
PEE Sant Feliu de Codines
Població
Sant Feliu de Codines
Àmbit d’actuació
Centres educatius, CRAE i municipi
Breu descripció
Aquesta actuació fomenta el treball en xarxa entre els centres educatius i el teixit associatiu/institucional del municipi amb l’objectiu que l’alumnat conegui, valori i estimi el seu entorn sociocultural i natural més proper a través d’un aprenentatge participatiu/actiu.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.